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 Payroll Tax Revenue Ruling PTA.009 has been ceased, with effect from 1 July 2007, as a result of the High Court of
 
 Australia decision in Commissioner of Taxation of the Commonwealth of Australia v Word Investments Ltd 2008 [HCA] 55
 

 Revenue  Rulings 
 Payroll tax charitable exemption –
 

 Meaning of exclusively 
 Payroll Tax Act 2007 

 Revenue Ruling PTA009 

 Preamble 

 The Payroll Tax Act 2007 (the Act), which commenced 
 on 1 July 2007, rewrites the Pay-roll Tax Act 1971 and 
 harmonises the payroll tax legislation in Victoria and 
 NSW. One of the areas which has been harmonised 
 relates to exempt non-profit organisations. 

 Section 48(1)(c) of the Act provides an exemption 
 from payroll tax to the wages paid by a non-profit 
 organisation having wholly charitable, benevolent, 
 philanthropic or patriotic purposes (but not including 
 a school, an educational institution, an educational 
 company or an instrumentality of the State). 
 Section 48(2) restricts the exemption to wages paid 
 to a person engaged exclusively in work of a kind 
 ordinarily performed in connection with the charitable, 
 benevolent, philanthropic or patriotic purposes of 
 the body. 

 The Commissioner of State Revenue (the 
 Commissioner) is aware that uncertainty may 
 arise where: 

 • an organisation is established for both charitable
 and non-charitable purposes, or

 • an organisation that is charitable in the legal
 and technical sense has undertaken commercial
 activities to raise funds to finance their primary
 charitable function.

 This Revenue Ruling explains the interpretation 
 adopted by the Commissioner of the term ‘exclusively’ 
 as referred to in section 48(2)(b) of the Act in respect 
 of charitable organisations. In doing so, this Revenue 
 Ruling clarifies the payroll tax treatment of wages paid 
 to employees engaged in commercial activities and 
 those who are engaged in both the charitable and 
 non-charitable functions of the organisation. 

 Ruling 

 The term ‘charitable body’ is not defined in the 
 Act. Therefore the question of whether or not an 
 organisation is a charitable body is determined in 
 accordance with common law principles. 

 According to common law principles, a body is 
 charitable in the technical and legal sense if: 

 i. it is established for the relief of poverty, the
 advancement of education, the advancement
 of religion or other purposes beneficial to the
 community, and

 ii. its objects are directed towards public benefit.

 The Commissioner takes the view that an organisation 
 established for both charitable and non-charitable 
 purposes is not regarded as a charitable body unless 
 the non-charitable purposes are merely incidental and 
 ancillary to its main charitable purpose. For instance, 
 some organisations that are charitable bodies in the 
 technical and legal sense may undertake business 
 activities in order to raise funds to finance their primary 
 charitable purpose. 

 The employees of such a charitable body may belong 
 to one of the following categories: 

 Category I   Persons engaged directly in the 
 charitable work 

 Category II   Persons engaged in administrative/ 
 management roles 

 Category III  Persons engaged wholly in the business 
 activities undertaken to fund its 
 charitable work 

 Wages paid to persons in Category I, such as carers 
 and counsellors, clearly satisfy the requirements of the 
 section and are exempt from payroll tax. 

 On a strict interpretation of section 48(2) of the Act, 
 persons in Category II are not considered as being 
 engaged exclusively in the charitable work of the 
 organisation. Therefore, wages paid to these personnel 
 are technically excluded from the exemption. 

 However, where such persons are engaged 
 predominantly in work associated with the body’s 
 charitable activities, the Commissioner will regard those 
 persons as being engaged exclusively in charitable 
 work. A Chief Executive Officer (CEO) would typically 
 fall within this category. Others such as administrative 
 staff or a bookkeeper who is responsible for the 
 accounts of both the charitable body and business 
 activities may also fall within this category. Accordingly, 
 the Commissioner will regard wages paid to those 
 persons as exempt from payroll tax. 
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 Where a person’s role and duties encompass both 
 charitable and business activities, but he/she is not 
 engaged predominantly in the body’s charitable 
 activities, the wages paid to that person are always 
 subject to payroll tax. 

 Wages paid to persons in Category III are subject 
 to payroll tax even if the business activities of the 
 charitable body are incidental and ancillary to its main 
 charitable purpose. This is because these persons are 
 not engaged either exclusively or predominantly in 
 charitable activities. 

 Example 
 The Helpers is a fictitious charitable body 
 whose primary purpose is to provide short-term 
 accommodation and meals to the needy. In order 
 to generate additional funds, the organisation runs 
 a plant nursery and employs staff to work in that 
 business. 

 The Helpers employs a total of ninety persons engaged 
 in the following capacities: 

 • sixty persons are engaged directly in the provision of 
 charitable services to the needy 

 • two managers oversee the charitable services 

 • eight persons provide administration and support 
 services (five of these provide administrative/support 
 services to the charitable activities only, two provide 
 administrative/support services to both the charitable 
 and the plant nursery activities and one provides 
 administrative/support services to the plant nursery 
 business only 

 • a CEO and a Financial Controller, and 

 • eighteen persons engaged in the operation of plant 
 nursery business (the profits of which are used to 
 funds The Helpers charitable activities). 

 Wages paid to the following persons are clearly exempt 
 from payroll tax: 

 • the sixty persons engaged directly in the provision of 
 the charitable services 

 • the two managers engaged to oversee the charitable 
 services, and 

 • the five administrative/support staff members 
 providing services to the charitable activities only. 

 Wages paid to the following persons are clearly not 
 exempt from payroll tax: 

 • the eighteen employees engaged in the plant 
 nursery business, and 

 • the administrative/support staff providing services to 
 the plant nursery business only. 

 Strictly speaking, the wages paid to the CEO, the 
 Financial Controller and the two administrative/support 
 staff that service both the charitable activities and 
 plant nursery business are not wages paid to persons 
 engaged exclusively in the charitable work of the body, 
 because their roles and responsibilities also encompass 
 the non-charitable plant nursery business. However, the 
 Commissioner will regard these wages as exempt from 
 payroll tax as long as their duties and responsibilities 
 are directed predominantly towards the charitable work 
 of the organisation. 

 Unless a charitable body, such as The Helpers, 
 pays wages to employees engaged in non-charitable 
 activities in excess of the threshold, no payroll tax is 
 payable. If any charitable body is unsure of its liability 
 in this regard, it should seek a private ruling from 
 the State Revenue Office. 

 This Revenue Ruling is effective from 1 July 2007. 

 Please note that rulings do not have the force of 
 law. Each decision made by the State Revenue 
 Office is made on the merits of each individual 
 case having regard to any relevant ruling. All 
 rulings must be read subject to Revenue Ruling 
 GEN.001. 
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